21 Eylül 2008 Pazar

Savarona ile mavi yolculuk

GÜNEY AVRUPA'DAN AYRILIYOR, EGE VE AKDENİZ'E YELKEN AÇIYOR
Savarona ile mavi yolculuk






Atatürk'ün yatı Savarona, Güney Avrupa sahillerindeki gezilerine son vererek bu yaz Ege ve Akdeniz'de hizmet verecek. Tuzla'da bakıma alınan ve içindeki bazı bölümler yenilenen Savarona yatı, 12 Mayıs - 29 Eylül günleri arasında yedişer günlük İstanbul - Bodrum ve Bodrum - Antalya seferleri yapacak.
Atatürk'ün unutulmaz yatı, bu yaz Yunanistan'da Tenedos, Türkiye'de ise Dikili, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Dalyan, Göcek, Kaş, Kekova, Paselis ve Antalya'ya mavi tura çıkacak. Bu yıl 12 Mayıs-29 Eylül günleri arasında mavi yolculuğa çıkacak olan Savarona'da tüm hazırlıklar tamamlandı. 7 günlük turlarla Ege ve Akdeniz'de dolaşacak olan Savarona, ilk seferine 12 Mayıs'ta İstanbul-Bodrum ile başlayacak. Özel yat, daha sonra İstanbul-Antalya ile seferlerine devam edecek.




30 bin dolara süit
Yatta 36-108 metrekare arasında 17 süit, 7 günlük süre için 13 ile 30 bin dolar arasında bir bedelle kiralanacak. 136 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun yatları arasında yer alan Savarona'nın 108 metrekarelik özel süiti 28-30 bin dolar, 59 metrekarelik Blue Whale (Mavi balina) odası 24-26 bin dolar, 47 metrekarelik Marmara Denizi odası 18-20 bin dolar arasında bir haftalığına kiraya verilecek. 36-52 metrekare arasında değişen Karadeniz, Atlantic, Adriatic, Carabbien, Neptun, Sea Horse gibi odalar da farklı tarifelerle hizmet verecek.
Savarona'nın sahibi Kahraman Sadıkoğlu, yatın tanıtımını yurtdışında Las Vegas, Barcelona ve Berlin'de yaptıklarını belirtti ve Savarona'nın yolcu gemisi kiralanır gibi kiralanacağını ve fiyatlara tüm hizmetlerin dahil olduğunu söyledi.
46 personeliyle 34 yolcu kapasiteli yatın VIP müşterilere hizmet edeceğini ekleyen Sadıkoğlu, şimdiden doluluk oranlarının yüzde 50 olduğunu belirtti.

Atatürk'ün en sevdiği yattı

İsmini Hint Okyanusu'ndaki bir deniz kuşundan alan Savarona yatı, Emily Roebling Cadwallader tarafından Almanya'nın Hamburg şehrindeki Blohm und Woss tersanesinde Gibbs ve Cox dizaynı olarak sipariş edilmişti. Yapımına 29 Temmuz 1930 tarihinde başlanan ve 4 milyon dolara imal edilen yat, 28 Mart 1931'de denize indirildi.
Savarona denize indikten sonra Atlantik'te, Akdeniz'de ve Kuzey Afrika sularında dolaşmış, yatını çok seven Bayan Cadwallader tarafından yüksek vergi nedeniyle ABD'ye götürülememişti. Ertuğrul Yatı'nın "Cumhurbaşkanlığı Yatı" olarak hizmet dışına ayrılmasıyla bu iş için İngiltere'nin Southampton limanında satışa çıkarılan Savarona yatı uygun görülmüştü. Bayan Cadwallader, takdir edip hayranı olduğu Atatürk'ün kullanabilmesi için gemiyi imalat değerinin çok altında ucuz bir fiyatla Türk hükümetine satmıştı.

Hiç yorum yok: